Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Πόσους καφέδες πρέπει να πίνετε ημερησίως;

Αν είστε από αυτούς που ξεκινάνε την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ και συνεχίζουν μέχρι αργά το απόγευμα...
τότε σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πόσους καφέδες επιτρέπεται να πίνετε ημερησίως αλλά και μήπως το παρακάνετε μερικές φορές.

Νέα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η κατανάλωση τριών καφέδων ημερησίως φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό σας. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ειδικοί αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου (προστάτη, δέρματος, ήπατος). Βέβαια στο γενικό συμπέρασμα πρέπει να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται μια πληθώρα άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η άσκηση κ.α.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρόμπιν Πουλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ύστερα από μια εκτενή μετα-ανάλυση 218 παλαιότερων μελετών.

Βέβαια οι ειδικοί τόνισαν πως η κατανάλωση καφέ δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης ασθενειών και πως, αν κάποιος υπερβεί αυτή την ποσότητα, δεν σημαίνει πως προκαλεί βλάβη στον οργανισμό του. Όπως είπε ο καθηγητής Πολ Ρόντερικ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους».

Μιλώντας με αριθμούς, η μέτρια κατανάλωση καφέ θεωρείται πως είναι τα 440 μιλιγκράμ καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε 3-4 καφέδες. Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 140 mg, ενώ ένα τσάι 75 μιλιγκράμ.

Κλείνοντας, οι ερευνητές τόνισαν πως τα δεδομένα αυτά δεν αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι έγκυες - η κατανάλωση του καφέ σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται με μέτρο ενώ πολλές εγκυμονούσες τον αποφεύγουν εντελώς. Επίσης  να θυμάστε πως η επιλογή του καφέ είναι υγιεινή όταν δεν συνοδεύεται από πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα.




therapies