Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Οφέλη της άσκησης με μπάλες ισορροπίας(βίντεο μέσα απο το τμήμα functional training)

Οι ασκήσεις πάνω σε μπάλες ισορροπίας ή αλλιώς ελβετικές μπάλες, συμβάλλουν στην...
άνοδο της γενικής φυσικής κατάστασης, με τον ασκούμενο να επιλέγει  μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ασκήσεων χρησιμοποιώντας είτε μόνο το σωματικό βάρος του είτε εξωτερική αντίσταση (βαράκια). Επειδή η μπάλα λογω κατασκευής δεν είναι σταθερή αλλά κινείται συνεχώς, γυμνάζει εξαιρετικά τον κορμό (πλάτη, κοιλιακοί, εκτείνοντας και καμπτήρες του ισχίου) .

Οφέλη της άσκησης με μπάλες ισορροπίας.

Oπως αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελούν ένα θαυμάσιο εργαλείο εκγύμνασης των μυών του κορμού. Οι μύες του κορμού ή αλλιώς powerhouse, αποτελούνται από τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους (μύες της πλάτης), τους γλουτούς και τους μηρούς (ξεχνάμε την παλιά αντίληψη περί εκγύμνασης των κοιλιακών και των ραχιαίων μεμονωμένα, πλέον μιλάμε για μια ευρύτερη έννοια, αυτή της εξάσκησης των μυών του κορμού). Αυτούς τους μύες ενεργοποιεί πρώτα το σώμα σου όταν χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και να ισορροπήσει. Ο κορμός σου λοιπόν δουλεύει περισσότερο σε ασταθή περιβάλλον από ό,τι στο έδαφος, το όποιο επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τη χρησιμοποίηση των μπαλών ισορροπίας. Οταν οι μύες του κορμού σου δυναμώσουν, η ισορροπία και η ευκινησία σου βελτιώνονται.






Ενα δεύτερο σημαντικό όφελος είναι ότι η άσκηση με μπάλες ισορροπίας δυναμώνει τους μικρούς σταθεροποιείς μύες οι όποιοι βρίσκονται στη σπονδυλική σου στήλη. Αυτοί οι μύες, όπως ο πολυσχιδής, παίζουν πολύ σημαντικό ρολό στη σταθεροποίηση και ισορροπία του σώματός σου. Η εκγύμναση σε ασταθή περιβάλλον, ενεργοποιεί τους μύες αυτούς, με αποτέλεσμα καλύτερη στάση σώματος καθώς και αυξημένη ισορροπία.

Ενα τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η μπάλα αγκαλιάζει το σώμα μας, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρεθούμε πάνω της, με αποτέλεσμα να μην πιέζονται οι  αρθρώσεις μας και ιδιαίτερα η σπονδυλική μας στήλη. Για παράδειγμα, οι πιέσεις με αλτήρες οι όποιες γίνονται σε σταθερό πάγκο για την εκγύμναση των μυών του στήθους, ιδιαίτερα όταν εκτελούνται με αυξημένο βάρος, καταπονούν την πλάτη μας η όποια πιέζεται πάνω στον πάγκο.

Δοκιμάστε να εκτελέσετε την άσκηση πάνω σε μπάλα ισορροπίας, εννοείται με λιγότερα κιλά από ό,τι σε σταθερό πάγκο.

Σε κάθε επανάληψη, ο αυχένας και η πλάτη δεν πιέζονται πάνω στον πάγκο αλλά βουλιάζουν μέσα στη μπάλα δημιουργώντας ένα πολύ πιο άνετο συναίσθημα στον ασκούμενο.
Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό όφελος είναι ότι δίνει ποικιλία στο καθημερινό ασκησιολόγιο σου, το όποιο σε παρακινεί να εξακολουθείς να γυμνάζεσαι.