Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αυτή είναι η υγιεινή τροφή που καταπολεμά τις φλεγμονές!

H τροφή που καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή δεν είναι άλλη από το...
θρεπτικό και υγιεινό γιαούρτι. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutrition».

Την έρευνα υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Μπραντ Μπολινγκ, οι οποίοι ξεκίνησαν μελετώντας την πιθανότητα το γιαούρτι να μπορεί να μειώσει την φλεγμονή βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος. Αν η θεωρία τους  ήταν σωστή, αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσαν οι ενδοτοξίνες (τα προ-φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου) να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι γιατροί δεν παραγκωνίζουν τον ρόλο των αντιφλεγμονώδων φαρμάκων ωστόσο αναγνωρίζουν πως η δράση τους μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες. Για αυτόν τον λόγο, εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές μελετούν τον ρόλο των γαλακτοκομικών στη διατροφή, αν και τα συμπεράσματά τους είναι πολλές φορές αντικρουόμενα.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα του Δρ Μπολινγκ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 120 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκ των οποίων οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά καθημερινά για εννέα εβδομάδες και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού, στο ίδιο διάστημα. Το διάστημα της έρευνας οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος και μετρούσαν διάφορους βιοδείκτες, ώστε να καταγράφουν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Μετά την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων αποδείχτηκε πως ενώ μερικοί βιοδείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που έτρωγαν γιαούρτι παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου (TNF), που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Όταν, στα πλαίσια της μελέτης, οι γυναίκες έλαβαν υψηλά θερμιδικά γεύματα (ώστε να προκληθεί στρες στον μεταβολισμό τους), η κατανάλωση γιαουρτιού ως «επιδόρπιο» συντελούσε επίσης σε βελτίωση των βιοδεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή, στην διάρκεια της πέψης. Η συμβολή του γιαουρτιού είναι σημαντική και στον μεταβολισμό της γλυκόζης σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρους τους.

«Επιλέγοντας να φάμε μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Τα στοιχεία της  παρούσας έρευνας δεν είναι απόλυτα καθώς προσφέρουν νέες αποδείξεις για την αντιφλεγμονώδη δράση του γιαουρτιού, απαιτείται όμως μεγαλύτερη και πληρέστερη ανάλυση των δομικών συστατικών του ώστε να διευκρινιστεί ακριβώς ποια εξ αυτών ευθύνονται για την καταστολή της φλεγμονής.





therapies